Photoshop AI – bámulatos részletek egy sosem látott világból

Photoshop AI - bámulatos részletek egy sosem látott világból - SCL Media marketing Ügynökség - Blog
Oszd meg a cikket az ismerőseiddel is!

Ha a 2023-as tech orientált híreket két szóval lehetne jellemezni, akkor csak annyit mondanánk: mesterséges intelligencia. Nem meglepő mindez, hiszen az utóbbi hónapokban javarészt ekörül forogtak a hírek. Nem kell sokat visszarepülnünk az időben, ugyanis jó pár hónappal ezelőtt kaphattuk fel fejünk egy olyan AI-ra, amely legenerálta magát az emberi evolúciót. És ide sorolhatjuk a Photoshop AI funkciót egyaránt, amivel az utóbbi hetekben varázsolt el minket az Adobe.

Ezt követően egyre több dologról hallhattunk: megtudhattuk, mi is pontosan a Midjourney, vagy a DALL-E 2, amelyek az AI szerű képgenerálásra képesek – és meg kell jegyezni, eléggé jó munkát végeznek. De említhetjük az egyre elterjedtebb ChatGPT-t, ahol a mesterséges intelligenciával csetelhetünk, vagy kérhetjük meg valamilyen alapvetőbb dologra.

És most… Most ad Adobe villantott egy hatalmasat!

Adobe Firefly – a Photoshop AI lelke

Aki jártas a fotózás és a képszerkesztés világában, annak nem kell bemutatni az egyik legnépszerűbb programot, a Photoshop-ot. Az egyik legjobb funkciója a Content Aware Fill volt mindig is, amely a kép meglévő tartalma alapján igyekezett kitölteni az általunk kijelölt területet. Remekül jött ez a funkció a hosszas klónozási és pepecselős munka helyett. Főleg olyan esetekben, mikor eltávolítottunk valamit a képről, vagy, ha éppen apróságokkal egészítettük azt ki.

A mesterséges intelligencia témában jártasok számára nem idegen az Adobe Firefly elnevezés sem. Az említett képalkotó AI-okhoz képest ez is bármilyen fotót legenerál számunkra szövegek alapján. A jó hír, hogy mostantól a Photoshop is hozzáfér ezen technológiához, s mi több, újabb erőre kap általa a világ legnépszerűbb képszerkesztő alkalmazása. De természetesen egyelőre béta formájában köszön ránk vissza a Photoshop AI.

Alapvető feladatok helyett

A Photoshop AI által mostantól sokkal könnyebben dolgozhatunk a mindennapjaink folyamán. Például van egy kép, amelyről le szeretnénk venni bizonyos objektumokat. Ebben az esetben elég csak kijelölnünk az alanyokat, majd innentől kezdve a mesterséges intelligencia végzi a dolgát. A megadott prompt-ok alapján végzi el a módosításokat.

Megkérhetjük, hogy az égen kijelölt madarakat vegye le a képről, de akár olyan pepecselősebb munkát is rábízhatunk, hogy egy forgalmas helyen több embert vegyen le. És az eredmény? Pár másodpercet követően olyan megoldást kapunk, amelynél csak a fejünket fogjuk. Amit eddig akár hosszas órákon át csináltunk, azt a Firefly rendszere pár másodperc alatt elkészíti számunkra.

Mi több, az egyik legjobb funkciója az, ha kijelölünk egy területet, majd prompt-ok által leírjuk, hogy mit szeretnénk odavarázsoltatni. Például megadjuk, hogy generáljon egy tavat számunkra. Ekkor a szoftver három tavat generál, s mi kiválaszthatjuk, melyik tetszik számunkra a legjobban. Ha egyik sem, akkor megvan a lehetőségünk, hogy új generálást kérjünk. Természetesen figyeli a kép tartalmát a rendszer, így a vízen élethű tükröződések is lesznek.

Túl az emberi képzeleten

Természetesen nem csak ebben rejlik az alkalmazás ereje, hanem akkor, ha a határait feszegetjük. Bizonyára nem kell bemutatni senkinek sem, mire képes az új Photoshop AI, hiszen az utóbbi hetekben jóformán ezzel vannak tele a közösségi média tartalomgyártói a TikTok-tól kezdve a YouTube-ig.

Amennyiben egy képet szeretnénk úgymond kibővíteni, akkor arra is lehetőségünk van, hiszen sosem látott részleteket kap képünk! Ha kibővítjük a vásznat, majd egy gombnyomásra tartalmat generálunk, akkor a Photoshop AI olyan részletekkel tölti ki a képet, melyről még eddig csak nem is álmodtunk. Természetesen a Photoshop AI funkciója illeszkedik a kép stílusához, perspektívájához, így olyan tartalmat generál, amitől garantáltan leesik az állunk!

Hova tovább, Photoshop AI?

Természetesen az új Photoshop AI még béta állapotban van, így ennek megfelelően tele van hibákkal. Ahhoz képest, hogy eléggé lenyűgöző tartalmakat generál a Firefly által, meg kell jegyeznünk, hogy az esetek nagy részében azért félremennek a dolgok. De igazából erre való bármilyen béta, hogy az emberek teszteljék és visszajelzést adjanak, hiszen ebből fejlődik majd tovább az Adobe rendszere. 

A végfelhasználói változat kiadásáról egyelőre semmit sem tudni, de feltehetően több hónapot kell még várni, mire megjelenik. Egy dolog azonban biztos, hogy a következő évek folyamán ígéretes újdonságokat kapunk, mind az Adobe-tól, illetve más fejlesztőktől egyaránt. S ne feledjük, az Adobe számos egyéb kiváló programmal rendelkezik a Photoshop-on felül, így kíváncsian várjuk, hogy például egy Illustrator-ba mi módon integrálják majd be az AI-t.

Ti mit gondoltok az új Photoshop AI-ról? Lenyűgöző, vagy ennél azért kicsit többre számítotok? Kövessetek be minket a Instagram-on és Facebook-on és osszátok meg véleményeiteket velünk! Ha pedig érdekel, hogy miben segíthet egy online marketing ügynökség, akkor olvasd el korábbi cikkünket!

Picture of Huszti Dávid

Huszti Dávid

A kontent bűvész

Maradj mindig naprakész!

Irtakozz fel hírlevelünkre

Ezek is érdekelhetnek téged

Dolgozzunk együtt
a sikeredért!

Tartalmaink, szolgáltatásaink az online marketing területén felkeltették az érdeklődésed?
Vedd fel velünk a kapcsolatot és egyeztessünk, hogy közösen érhessünk el sikereket!