A követő vásárlás miért nem jó?

A követő vásárlás miért nem jó?
Oszd meg a cikket az ismerőseiddel is!

A közösségi média marketing stratégia alapját kéne képeznie annak, hogy a követő vásárlás nem tartozik bele a stratégiánkba. Nem megvesszük, hanem megszerezzük, meggyőzzük a követőinket, hogy minket válasszanak. Sajnos (vagy nem sajnos), de ez nem így van. Korábban sem volt így, és valószínűleg a jövőben is lesznek olyan oldalak, akik a követőket inkább megvásárolják, mintsem felépítenék a saját kis közösségüket.

Ám a követők vásárlás csak egy előnnyel jár: sok követőd lesz az oldaladon, profilodon. Igen, ennyi az egész.

A követő vásárlás hátrányai

Igazából mindegy mennyi kamu vagy valódi profilt vásárolsz meg magadnak követőként, biztosan nem lesz annyira kifizetődő az ő követésük, mint egy valódi érdeklődéssel bíró felhasználóé.

Ám fontos tisztáznunk, hogy ebben a cikkben nem az olyan szolgáltatásokról beszélünk, ahol szinte hirdetéspontossággal lehet követőket generálni, vagy felhívni a figyelmünket magunkra. Sokkal inkább azokra, ahol már pár ezer forintért vásárolhatsz több ezer kétes eredetű követőt vagy kedvelőt.

Most, hogy ezt megbeszéltük, lássuk mire is megyünk ezekkel a vásárolt követőkkel. Ha üzleti oldalról közelítjük meg a követőszerzést, akkor könnyen lefordíthatjuk a pénz nyelvére is a dolgot:

1. A kamu profil nem fog tőled vásárolni

Jó esetben az ismeretlen, de a célcsoportunkba tartozó felhasználókból először a követőnk, később pedig a vásárlónk lesz majd. De ez nem mondható el arról a vásárolt követőről, aki se nem a célcsoportunk tagja, de talán még nem is valós ember.

Ráadásul az Indiából és egyéb helyekről vett követőink, még a kommunikációnkat sem fogják jó eséllyel megérteni. Persze tudjuk, van már olyan lehetőség is, hogy egy adott országra szűkítsük a „vételt”. Így akár magyar vásárolt követőkkel is növelhetjük az oldalunk követőszámát, de a célcsoportunk ebben az esetben sem fog ideális lenni a későbbiekben.

2. A közösségépítést el is felejtheted

Mégis kik fognak kommunikálni veled, mint márka? A robotok és a kamu profilok? Na látod…

Ha jól működik a közösségi média marketinged, akkor elkezd kialakulni a márkád körül egy kisebb-nagyobb közösség. Ők lesznek a te eltökélt követőbázisod. Ők lesznek azok, akik megosztják a posztjaidat, reagálnak a sztorikra és ők fogják meghívni az ismerőseiket az oldaladra, így akár organikusan is tudsz növekedni.

Jól hangzik, igaz? Hát persze!

De az első pontban említett profilok nem fogják megtenni neked ezt a szívességet, bármennyire is jó és érdekes a marketinged.

3. A hasonmás célközönséged semmit sem fog érni

Ha használtad már a Facebook hirdetéskezelőjét, akkor valószínűleg te is találkoztál már a célcsoport kiválasztásának a lehetőségével. Amikor különböző célcsoportokat készítünk, van egy olyan opciónk is, hogy a már meglévő követőinkhez hasonló célközönséggel vegyük fel a kapcsolatot a hirdetéseinken keresztül.

Igen ám, de mi van akkor ha a Facebook, Instagram követőink fele pl. Bangladesből származik? Ha a célpiacunk pont bangladesi, akkor nagyon örülhetünk, hiszen hozzájuk hasonló felhasználók felkutatására költhetjük el a pénzünket.

De mi van akkor, ha Magyarország nyugati régiójában található meg az üzletünk és csak országhatáron belül szállítunk? Ilyenkor, ha a korábban említett helyszínről vásároltuk össze a követőinket, igazából felesleges is használnunk ezt az igazán hasznos hasonmás célközönséggel való célzást.
Miért? Mert a bangladesi robot, az indiai kamu profil semmilyen egyezést nem mutat majd a potenciális vásárlóinkkal, akiket így drágábban, vagy legrosszabb esetben soha nem kutatunk fel a hirdetéseink segítségével.

4. Az algoritmust magad ellen fordítod

Nem titok, hogy a közösségi média egy folyamatosan tanuló és fejlődő algoritmus mentén mutatja meg neked a posztokat. Így van ez, ha a legjobb barátod posztol valamit, vagy ha a kedvenc focicsapatod játszik, az ő posztjaik biztosan elől lesznek a következő hírfolyam frissítéskor.

De mi van akkor, ha a követőidet egyáltalán nem érdekled? (Mert lehet nem is valósak)

Nézzük az Instagram példáján:
Amikor posztolunk valamit az instán, az első 30-60 percben a követőnk egy bizonyos százaléka fogja csak látni a posztunkat. Ha ők elkezdenek rá reagálni, további követők előtt fog megjelenni és így tovább. A legjobb esetben bekerülünk a Felfedezőbe. Itt olyan felhasználók szeme elé is odakerülünk akik nem követnek minket, de hasonló érdeklődésűek, mint az aktuális követőink.

A vásárolt követőkkel viszont a probléma már az első fázisnál megjelenik. Az algoritmus megmutatja a teljesen irreleváns posztunkat, egy számunkra teljesen célcsoporton kívülre eső felhasználónak. Mi lesz az eredmény? Nem reagál a posztunkra, ezáltal az algoritmus sem küldi tovább a többi követőnek.

Fontos, hogy itt nem egy-két vásárolt követőről beszélünk, amikor ezt a veszélyt felvázoljuk. Képzeljük el, hogy 10.000 követőből 7.000-et megvásároltunk. Könnyen kiszámolható, hogy 70% az esélye annak, hogy olyan profil látja majd a posztunkat, akiből semmilyen interakciót nem fogunk kiváltani. ezáltal 70% az esélye annak is, hogy a posztunk számunkra semmilyen érdemi eredményt nem fog hozni.

Összegezve: A követő vásárlás felesleges!

Ez csak pár fontosan szempont, hogy miért is kerüljük el messziről a követő vásárlás lehetőségét, de úgy gondolom, hogy már ez a négy szempont is éppen elég arra, hogy inkább kiszervezzük a közösségi média marketingünket, mintsem magunk próbáljuk meg, ilyen vagy ehhez hasonló kalóz módszerekkel sikerre vinni a vállalkozásunkat.

Karácsony Péter

Karácsony Péter

Társalapító I Online Marketing Manager

Maradj mindig naprakész!

Irtakozz fel hírlevelünkre

Ezek is érdekelhetnek téged

Dolgozzunk együtt
a sikeredért!

Tartalmaink, szolgáltatásaink az online marketing területén felkeltették az érdeklődésed?
Vedd fel velünk a kapcsolatot és egyeztessünk, hogy közösen érhessünk el sikereket!