TikTok marketing 2022 – Tovább folytatódik a térhódítás?

2022 és a TikTok, mint online marketing eszköz
Oszd meg a cikket az ismerőseiddel is!

Hatalmas növekedésen esett át a TikTok a 2016-os kiadását követően, hiszen immáron ez a harmadik legnépszerűbb közösségi platform, népszerűsége pedig töretlen. 2018 elején még csak 54 millió aktív felhasználóval dicsekedhetett az óriás, míg 2019. decemberére már 508 millióval, a tavalyi év végére pedig 755 millióval. Amennyiben a hazai viszonylatokat nézzük, akkor elmondhatjuk, hogy közel kétmilliós bázist tudhat magának a szolgáltatás. Mindennek köszönhetően a TikTok a marketing szakemberek és ügynökségek repertoárját is erősíti már.

A TikTok, mint online marketing eszköz. Na de kiknek?

Különböző statisztikák kimutatták, hogy leginkább fiatalok körében népszerű az alkalmazás, hiszen a felhasználók meghatározó, több, mint egyharmados része 18 év alatti. Nem kell azonban messze menni, hiszen a 20-as és 30-as korosztály körében egyaránt népszerű a TikTok. A közösségi platformon közel sem csak a Z generáció található meg túlnyomó többségben, azonban mégis érdemes köréjük építkezni. Mi több, a különböző felmérések azt is kimutatták, hogy a Z generáció közel 40 százaléka kizárólag TikTok-on érhető el, s nem használ mást, mint például a Facebook, vagy Instagram szolgáltatásait. Ergo a TikTok marketing segítségével foghatjuk meg csak igazán ezt a célcsoportot, hiszen őket más közösségi médián nem lehetséges becélozni.

Az utóbbi évek folyamán a Facebook marketing volt az egyik legmeghatározóbb hirdetési felület, köszönhetően a több, mint 2 milliárdos felhasználói bázisának. Noha az Instagram is folyamatos térhódítást élvezhetett, a marketingesek ezen platformot is előszeretettel alkalmazzák a mai napig, mivel különböző és újabb célcsoportokat lehet vele megfogni. A TikTok marketing egyaránt fontos szerepet játszik marketing szempontból, hiszen ahogyan a számok is mutatják, rohamosan növekszik az aktív felhasználói bázis, hiszen egyre több embert vonz be a videós őrület. Ezen felül pedig fontos újra kihangsúlyozni, hogy a Z generáció közel 40 százaléka más platformon továbbra sem található meg.

Videós tartalom és az online marketing

Egyértelműen látszik a tendencia, hogy az online marketing leginkább a videós tartalomgyártásra kezdett el átállni az utóbbi pár évben. Ameddig a különböző blogok egyre kisebb térhódítást élveznek napjainkban, addig ezzel arányosan szárnyalnak a videósok, hiszen egy-egy rövidebb felvétel által sokkal hatékonyabban lehet értékesíteni bármilyen terméket. Hasonló újítással érkezett 2021-ben a Google, a YouTube Shorts bevezetésével. Mondjuk ki nyugodtan, hogy ameddig egy blogcikket elolvasni több percbe tarthat, addig több rövidebb videót néznek meg a felhasználók, melyet, ha ügyesen összeraknak, akkor sokkal könnyeben értékesítenek. Külföldön, nagyobb országokban már erőteljesen ráálltak a TikTok marketingre a tartalomgyártók, azonban egyelőre úgy tűnik, hogy Magyarországon még csak ezt követően fog mindez igazán kibontakozni.

További érdekesség, hogy a Z generáció jelentős része a TikTok-on kívül nem használ más alkalmazást a hírszerzésre. Ergo sokan csak az appot használják, s innen értesülnek különböző újdonságokról, aktualitásokról. Emiatt is fontos a megfelelő videós tartalomgyártás, hiszen egy megfelelően összeállított és szponzorált videóval könnyedén potenciális vásárlókat foghatunk meg magunknak, akár akkor is, ha valamilyen új terméket kívánunk értékesíteni. 

Érdemes a vállalkozásfejlesztést a TikTok-on keresztül gyakorolni, hiszen általa sokkal könnyebben elérhető a célközönség, így gyorsabb eredményeket realizálhatunk. Egyelőre kevés vállalkozás ismerte fel a TikTok marketingben rejlő potenciált, azonban fontos szem előtt tartani, hogy a piac folyamatosan telítődik, így annál jobb, minél előbb vágunk bele.

Mit mutatnak a statisztikák?

Ha a statisztikát nézzük, akkor a TikTok-on naponta több, mint egy órát töltenek a felhasználók, átlagosan pedig 15-20 alkalommal nyitják meg az applikációt. Pontos adatok ugyan nincsenek a magyar bázisról, azonban bizonyos elemzések szerint, közel kétmillió felhasználót rejthet magában a platform, akiket egyetlen egyetlen szponzorált tartalommal könnyedén elérhetünk, ráadásul még a hirdetési költség is olcsóbb lehet, mint egy Facebook poszt esetében.

Te mit gondolsz a TikTok marketing jövőjét illetően? Továbbra is maradnál a régebbi megoldásoknál, mint a Facebook és Instagram marketing, vagy inkább nyitsz az újdonságok felé, amelyet a fiatalok jelentős része napi szinten használ?

Picture of Huszti Dávid

Huszti Dávid

A kontent bűvész

Maradj mindig naprakész!

Irtakozz fel hírlevelünkre

Ezek is érdekelhetnek téged

Dolgozzunk együtt
a sikeredért!

Tartalmaink, szolgáltatásaink az online marketing területén felkeltették az érdeklődésed?
Vedd fel velünk a kapcsolatot és egyeztessünk, hogy közösen érhessünk el sikereket!