4 dolog, amit érdemes tesztelned egy landing oldal kapcsán

4 dolog, amit érdemes tesztelned egy landing oldal kapcsán
Oszd meg a cikket az ismerőseiddel is!

Ha te is online hirdetésekre, kampányokra adod a fejed, akkor érdemes minden részletét jól megvizsgálnod, és megértened a folyamat részleteit, nem utolsó sorban pedig tesztelned. Így van ez a landing oldal kapcsán is.

A tesztelés során olyan fontos visszajelzések kerülhetnek felszínre, melyek akár a sikeres és sikertelen online kampányok különbségét is jelenthetik!

Most vizsgáljunk meg 4 olyan pontot a landing oldal kapcsán, amit érdemes akár A/B teszteléssel, akár más mérésekkel is ellenőrizned, finomítanod.

1. Landing oldal címsor

Nem meglepő módon a kezdő cím, a kezdő szöveg kiemelten fontos, hiszen ezzel a mondattal, szóval vagy kifejezéssel találkozik majd először a felhasználó, aki a fizetett hirdetésünk után átkattint a weboldalunkra.

Egy átlagos, elcsépelt esetleg semmitmondó headline a konveriókat akár megtizedelheti. Így érdemes több verziót is kipróbálnunk, mikor felépítettük az ajánlatunk, csalink landing oldalát. Mondhatnánk, hogy „mindegy az, marad aki marad”, de valószínűleg te sem szeretnéd a PPC hirdetéseidet, ahol minden kattintásért fizetsz, olyan látogatókra pazarolni akik 5-10 másodperc után már nem fognak sehol sem látszódni, csak az oldallátogató és oldalelhagyó statisztikáid között.

Elmondható, hogy egy felszólító mondattal ellátott címsor jobban teljesít a kijelentő mondatokkal vagy kérdésekkel ellátott szövegeknél.

Ne maradj le róla… !

Ne várj tovább, … !

Vedd igénybe most a … !

Természetesen ne fejetlenül ígérgess a címsorokban sem, így mindenképpen a kampány szövegezésével, ajánlatával és a mondanivalójával megegyező szövegezést használj! Ha eltérsz ettől, akkor a potenciális vásárlóidat téveszted meg, és felesleges is lesz a tesztelésed, hiszen nem lesz releváns.

A CTA (Call-to-action) gombok szerepéről már biztosan te is sokszor hallottál, főleg akkor, ha foglalkoztál már az online marketing témakörével. Mi is foglalkoztunk már vele az Instagram oldalunkon: @sclmedia

A megfelelő headline egy landing oldal kapcsán
A megfelelő headline egy landing oldal kapcsán – SCL Media marketing blog

2. CTA gombok

Ha sikerült megtalálnunk az 1-es pontban említett legjobb címsorunkat, folytathatjuk a CTA gombokkal. Itt is több módon tesztelhetünk:

  • Szín: a célcsoportodnak tudod melyik szín kelti el leginkább az érdeklődését? Ha nem, tesztelj! Lehet a klasszikus figyelemfelhívó piros lesz az, de lehet a kellemesebb zöld vagy kék verzió nagyobb konverziót biztosít az oldaladon
  • Betűméret: Az biztos, hogy a gombnak ki kell tűnnie a klasszikus szövegezésből. Ezt persze már a háttér színnel is elérhetjük, de figyelemfelhívóbb lehet egy vastagabb, nagyobb betűméret. Persze ne legyen nagyon hivalkodó, és ne nyomjuk bele az érdeklődők arcába a gombjainkat, maradjunk hűek a dizájnhoz!
  • Szöveg: „Vásárold meg most!”, „Tedd a kosárba!”, „Nekem is kell!” . Ez csak három különböző felszólítás a konverzió végrehajtásához. Vajon melyik lehet a legjobb? A tesztelések után ezt is megtudhatod!
  • Gomb méret: A betűk nagyságáról már beszéltünk, most a gombok jönnek. Itt is elmondható, hogy nem kell mindenáron óriási gombokkal kiszúrni a felhasználók szemét. A dizájnhoz illeszkedve nézzük meg meddig mehetünk el asztali és mobil nézetben egyaránt. Figyeljünk a reszponzivitásra mindenképpen!
  • Forma, pozíció: A gombok felvehetnek különféle formákat is. Ezt általában az oldal dizájnja határozza meg, de akár kacérkodhatunk azzal a gondolattal is, hogy merészebb formát vagy pozíciót kapjanak a gombjaink. Lekerekített forma, négyzetes forma vagy egy asszimetrikus gomb. Kitudja, lehet pont ez lesz a nyerő!

3. Képi, videós anyagok

Oldalunk fogadó képernyőjén valószínűleg találhat a felhasználó egy előre jól megírt és tesztelt címsort és egy visszautasíthatatlan CTA gombot. Na de mi újság van a képi anyagokkal?

Ezalatt leginkább a kép és videó formátumú fájlokat értjük. Mivel megannyi stock fotó, videó érhető már el akár ingyenesen is, így van lehetőségünk megtalálni a célközönségünkhöz legjobban illeszkedő képi anyagot.

Fontos, hogy releváns anyagot illessz be a weboldalad adott szekcióihoz! A látogatók sokszor a szöveg elolvasása után a képi világot az általunk elhelyezett kép, videó segítségével gondolják el.

Így például, ha friss, üde gyümölcsökről beszélünk a weboldalon, akkor érdemes egy piaci, otthoni kertes képet beillesztenünk, ne pedig a nagyáruházak polcait. Ugyan így, ha egy vízszerelői szolgáltatást mutatunk be online, akkor lehetőleg saját fotóval illusztráljuk a szolgáltatást, de ha stock fotókra esik a választás, akkor se az első képet húzzuk be a weboldalra, ha rákeresünk a „szerelő” kulcsszóra. Hiszen lehet, hogy egy autószerelő vagy villanyszerelő látható majd a képen, attól függetlenül, hogy ő is szerelő, még nem biztos, hogy megfelelően tükrözi majd a szolgáltatásunkat.

A saját képi anyagok egyébként egy személyes kapcsolatot, találkozást igénylő szolgáltatásnál sokkal pozitívabban hatnak. Ebből adódóan érdemes elkészíteni pár jó minőségű saját képet, akár a zsebünkben lapuló telefon segítségével is!

4. Elrendezés, kinézet

Igen, van amikor akár az egész tervezést elölről kell kezdeni. Ha értesz a weboldal készítéshez akkor ez „csak” plusz munka, ha nem akkor pedig érdemes lehet egy weboldal, landing page árajánlatot kérni ügynökségektől, akik segítenek neked benne.

Amit az elrendezéssel kapcsolatban érdemes kipróbálni és tesztelni:

  • A szekciók kinézetének átrendezése, blokkok újratervezése
  • A teljes érkező oldal dizájnjának újragondolása (színek, formák összképe)
  • A teljes oldal hossza (Túl rövid vagy hosszú esetleg?)

Összegzés

Tesztelni kell. Ezt biztosra tudom állítani. Ha lenne egy csodamódszer az eladásra, ami biztosítja a megfelelő konverzió számokat, akkor minden vállalkozás azt használná és minden vállalkozás gazdag lenne. De nem így van. Ne félj több verziót is kipróbálni a fenti javaslatokból és ne félj hirdetni! Ezen felül figyeld a versenytársakat, a nagyobb márkákat és nyugodtan dolgozd át a saját kinézetedre a sikeres, sikeresnek vélt elemeket. Csak így lehet sikeres majd a legújabb landing oldal is a amit készítesz!

Ne aggódj, mindenki hibázik a munkája során de, ha utána jársz kicsit a dolgoknak, elkerülhetsz olyan gyakori hibákat a weboldalon, amibe sok vállalkozás belefut!

Ha szeretnél még több hasonló cikkel találkozni, akár pedig görgess kicsit lejjebb, és iratkozz fel a hírlevelünkre!

Karácsony Péter

Karácsony Péter

Társalapító I Online Marketing Manager

Maradj mindig naprakész!

Irtakozz fel hírlevelünkre

Ezek is érdekelhetnek téged

Dolgozzunk együtt
a sikeredért!

Tartalmaink, szolgáltatásaink az online marketing területén felkeltették az érdeklődésed?
Vedd fel velünk a kapcsolatot és egyeztessünk, hogy közösen érhessünk el sikereket!